Versenykiírás 2024

XII. Dunán innen, Tiszán túl tehetségkutató versenykiírás 2024

„XIII. Dunán innen, Tiszán túl” címmel Kárpát-medencei gyermek- és ifjúsági versenyt hirdet a Borsodi Magyar Közösségek Szövetsége Mente Egyesület, melynek célja a tehetségek felkarolása mellett az is, hogy a művészet és a magyarság értékeit népszerűsítse a fiatalok körében.

A verseny középpontjában a népi műfajok állnak. Négy kategóriában:

 • népmese,
 • népzene,
 • népdal,
 • néptánc

Két korcsoportban lehet jelentkezni:
I. korcsoport: 6-tól – 12 évig.
II. korcsoport: 13-tól – 18 évig.

A vegyes korosztályú csoportok a létszám aránya szerint lesznek besorolva I. vagy II. korcsoportba.

A szervezők célja, hogy a vetélkedő révén a felnövekvő gyermekek minél szélesebb körben ismerjék meg a magyar népköltészet, népzene és néptánc csodálatos világát, s egy életre kötelezzék el magukat a magyarság értékei mellett.

A verseny több helyszínen zajló fordulóit áprilistól májusig szervezi meg a Borsodi Magyar Közösségek Szövetsége Mente Egyesület. Ezekről kategóriánként egy-egy versenyző juthat tovább a döntőbe.

Néptánc

Néptánc kategóriában egyéni, páros és csoportos formációban lehet indulni. A versenyzők fordulónként egy-egy előadással jelentkezhetnek, egyéni és páros tánc esetén legfeljebb 4 perc, csoportok esetén legfeljebb 6 perc időtartamban. Az előadások elbírálása során kiemelt szempontnak számít a kiválasztott táncok és motívumaik esztétikai értéke és eredeti előadásmódja, valamint az előadók egyéni, művészi kisugárzása. A táncokat egy felkért zenekar fogja kísérni, ehhez kérjük, a jelentkezéssel egy időben a koreográfiák hanganyagát szíveskedjenek elküldeni.

Népzene

Ebben a kategóriában legfeljebb héttagú csoportok indulhatnak. A versenyző zenészek, zenekarok, hangszeres együttesek fordulónként egy-egy előadással jelentkezhetnek, legfeljebb 5 perc időtartamban. Az előadás során csak saját, népi hangszer használható (tehát pl. blockflöte nem). Az egyéni vonósok, pengetősök és fúvósok külön-külön kerülnek értékelésre. Az elbírálás során kiemelt szempontnak számít a dallamválogatás zeneesztétikai értéke, a csoporton belüli együttműködés kidolgozottsága, a bemutatott zene eredeti előadásmódja, illetve az előadók művészi kisugárzása. Egyéni kategóriában induló hegedűsök esetén lehetőség van brácsa kíséret biztosítására (saját tanára vagy a zsűri egyik tagja).

Népdal

Népdal kategóriában egyszemélyes és csoportos műsorszámokkal lehet jelentkezni. A versenyzők egy korcsoportonként egy szabadon választott Kárpát-medencei népdalcsokorral szerepelhetnek, itt a népdal tájegység megjelölésével. Erre összesen négy és fél perc áll rendelkezésükre, ez alatt kell előadni a szabadon választott dalokat . Az elbírálás során kiemelt szempontnak számít a dallamválogatás zeneesztétikai értéke, a bemutatott népdalok eredeti előadásmódja, illetve az előadó egyéni, művészi kisugárzása.

Népmese

Ebben a kategóriában nevezni lehet a magyar népmese kincsből merített eredeti népmesével, fordulónként egy-egy mesével, legfeljebb 5 perc időtartamban. Egyéni és csoportos nevezéseket is elfogadunk. Értékelési szempont a népmese folyamatos előadása; az előadó(k) beszédkészsége, előadásmódja; a szöveg érthetősége, megfelelő hangsúlyozás; az előadó(k) kapcsolata a mesével és a közönséggel; színpadi megjelenés.
A zsűri javaslata, hogy a gyermekek a „saját nyelvükön” meséljenek, ne próbáljanak más dialektusban mesélni (vagy olyan mesét, amit nem éreznek magukénak). A felkészülésben a hazai folklór gyűjtemények mellett (ezek megtalálhatók pl. a Hagyományok Háza könyvtárában) sokat segíthetnek az interneten megtalálható, élő mesemondókról, élőszavas mesélésről készült videók.

Helyszínek:

 • Miskolc (Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye),
 • Székesfehérvár (Budapest és Dunán túl)
 • Visznek (Heves, Jász-Nagykun vármegyék)
 • Horgos (Délvidék)
 • Madéfalva (Székelyföld – Erdély),
 • Beregszász (Kárpátalja),
 • Rozsnyó (Felvidék)

Borsod vármegyei elődöntő: 2024. április 28., vasárnap, 10 óra, Művészetek Háza, Miskolc, Rákóczi u. 5.
Jelentkezési határidő a Borsod vármegyei elődöntőre: 2024. április 25-ig

Kárpát-medencei döntő: 2024. június 30. vasárnap, Művészetek Háza, Miskolc

Tisztelt Résztvevők, aki igényelne zenei kíséretet a központi zenekartól, az a lejátszandó népzenei anyag csatolásával (kotta, hang-, vagy videó felvétel, hangnem és tempó) az igényét a jelentkezőlapon megadott elérhetőségen az ott megadott határidőig egyeztetni szíveskedjenek.

Egy tanuló több versenyágban is nevezhet.

A versenyre a tanulót az adott régió partner-szervező, illetve Oktatási Intézmény nevezi, de egyéni nevezéseket is elfogadunk.

A döntő nyerteseinek jutalma pólók, könyvek, CD-k, és még sok értékes nyeremény. A döntő részvevői a tavalyihoz hasonlóan a Miskolctapolca Barlangfürdőben pihenhetik ki a verseny izgalmait.

A versenykiírás megtekinthető és nevezési lap kitölthető az alábbi hivatkozáson:
https://tehetsegkutato.magyarkozossegek.org/registration/

Pályázatokkal kapcsolatos további információ:
tehetsegkutato@magyarkozossegek.org

Honlap: www.magyarkozossegek.org tehetsegkutato.magyarkozossegek.org

A tehetségkutató verseny fővédnöke:
Sebestyén Márta
Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja
Kossuth- és Liszt Ferenc díjas népdalénekes, előadóművész

Szervező:
Borsodi Magyar Közösségek Szövetsége Mente Egyesület

Támogatók:

 • Csák János, Kulturális és Innovációs Miniszter
 • Veres Pál, Miskolc Megyei Jogú Város Polgármestere

A programváltoztatás jogát fenntartjuk!

Miskolc, 2024. április 3.