VIII. „Dunán innen – Tiszán túl” döntő zsűriei

HAVASRÉTI PÁL

A Zsűri elnöke
Havasréti Pál (szül.:Bp. 1957.03.25.) – zenetanár-népzenész
hangszerei:nagybőgő, tekerő, citera, kobza, ütőgardon, dob, ének.
– a Téka népzenei együttes (1976 óta), és a Magyar Tekerőzenekar alapítója, és tagja.
– 1979 óta mint zenetanár oktatja a tekerő, nagybőgő, citera, pásztor-furulya, kobza, és népi ütős hangszereket (ütőgardon, dob) zeneiskolai kereten belül, jelenleg az ürömi József Nádor Művészeti Iskolában és a dr.Berze Nagy János Művészeti Iskolában, Pécsett.
– 1982 óta népzenei szaktáborok zenetanára szervezője, lebonyolítója, és azok szakmai anyagának összeállítója, lejegyzője kottás kiadványok formájában.
– Fontosnak tartja a helyszíni népzene gyűjtését és annak digitalizálását a Zenetudományi Intézet és a Hagyományok Háza számára
– a Táncház Egyesület ügyvezetőségi tagja
– 1998-2006. a Nyíregyházi Tanárképző Főiskola népzenetanára bőgő, tekerő és népi ütős hangszereken.
– az NKA népművészeti szakkollégium kurátora 2002-2006
– 2007/2008 tanévben. A Zeneakadémia népzenei tanszék bőgőtanára.
Kitüntetései:
1977-ben a „Népművészet Ifjú Mestere”
1979-ben Erdélyi Magyarok Világszövetségének rubintja „A Magyar nép szolgája”
1991-ben a Magyar Kultúráért
2006 Bartók Béla-emlékdíj

 

SEBESTYÉN MÁRTA

UNESCO Artist for Peace, a Magyar Művészeti Akadémia tagja
Születése óta a zene bűvöletében él, édesanyja révén is, aki zenepedagógus – Kodály Zoltán egykori tanítványa. Különösen a népdalok világa ragadta meg, ezek előadásával már kislány korában felfigyeltek tehetségére.
Azon kevés hazai előadóművészek közé tartozik, aki változások és változtatások nélkül a tradicionális magyar kultúrát képviseli itthon és világszerte, koncertjein életre keltve Bartók Béla és Kodály Zoltán által gyűjtött, már majdnem feledésbe merülő népdalhagyományt. Tehetsége, képzett orgánuma és varázslatos lénye eredeti jelenséggé avatta. Szinte nincs olyan ország, ahol Sebestyén Márta nem képviselte volna a magyar kultúrát, akár szólóban, akár zenésztársaival. Énekelt a japán császár előtt, de a spanyol király és az angol uralkodó is megismerhette általa a magyar nép dalait. Igazi kulturális nagykövete hazájának.
Minden magyarországi díjat megkapott, amit egy művész elnyerhet: „Az év énekesnője” (1984), „Liszt Ferenc-díj” (1991), „Kossuth-díj” (1999), „Prima Primissima-díj” (2003), „Magyar Köztársaság Érdemrend Középkereszt” (2005). Olaszországban a Diploma alla Carriera és a Chinciano Fellini-díjjal tüntették ki. Énekelt a több Oscar-díjjal kitüntetett „Angol Beteg” c. filmben és a Deep Forest Grammy-díjas világzene albumán is.

 

KURUCZ RÉKA

Kurucz Réka vagyok, 1980. okt. 26.-án születtem Pécsett. Tanulmányaimat kis budapesti kitérővel itt végeztem, most is itt dolgozom.
A magyar néptánccal 7 éves koromban találkoztam először. Molnár János és Freppán Csilla vezetésével alakult akkor egy gyermek néptánccsoport Pécsett, ahol közel 5 évig táncoltam, majd a pécsi Mecsek Néptáncegyüttes tagja lettem. 1994-től 2005-ig táncoltam az együttesben. Ugyanebben az évben, még gyermekfejjel, 1994-ben jártam először Erdélyben a táncegyüttessel, amely út nagy hatással volt rám. Az utazást számos másik követte.
1999-ben, mint biológia szakos hallgató kezdtem meg egyetemi tanulmányaimat a Pécsi Tudományegyetemen, ahol 2008-ban biológia tanári diplomát szereztem. Már az 1999/2000. tanév folyamán rendszeres vendége voltam a pécsi Néprajz Tanszéknek, ahol elsősorban Dr. Andrásfalvy Bertalan Professzor Úr előadásait látogattam. Tanár Úr előadásai és személyisége hatalmas hatással volt rám, így 2000-ben felvettem a néprajz szakot. Szakdolgozatomat is Andrásfalvy Professzor Úrnál írom. A szakdolgozatok írásánál igyekeztem kihasználni a két szak adta lehetőségeimet, így biológiából Szabó László Tanár Úrnál (PTE, Növényélettan tanszék) népi gyógynövényhasználat témában írtam szakdolgozatot. Mindkét konzulensemről elmondhatom, rendkívül meghatározó, példa értékű emberek és tudósok számomra.
2003-ban felvételt nyertem a Magyar Táncművészeti Főiskolára, táncpedagógus szakon. Itt 2008-ban szereztem diplomát. A Mecsek Táncegyüttes háttérintézményeként létrejött Berze Nagy János Alapfokú Művészeti Iskola felajánlotta anyagi támogatását a levelező iskolához. 2003 óta, immár 13 éve vagyok az iskola oktatója. Táncpedagógusi munkám során igyekszem a gyermekek számára a lehetőségekhez mérten komplex, átfogó, képet adni a magyar népi hagyományokról. Célom nem „csak” táncosok kinevelése, hanem a gyermekek orientációja a magyar hagyományok tiszteletére, szeretetére, értő ápolására.
Idővel szűknek éreztem a táncegyüttesi kereteket, 2002-ben a tánc mellett népi három húros kontrán kezdtem tanulni Bergics Lajosnál. 2005 és 2011 közt az általa vezetett pécsi Zengő tagja voltam, mint az együttes női táncos szólistája és énekese, olyakor második kontrása. Táncosként Radák János kollégám mellett nagyon sokat tanulhattam a zenekarban. A Zengő Együttes elkötelezett híve a somogyi népzenének. Mint kezdő kontrás növendék kerültem el Bergics Tanár Úrral a szennai Dudaiskolába 2004.-ben. Kezdeti érdeklődésem csak fokozódott Somogy régies népi kultúrája iránt, mind a tánc, mind az énekelt és hangszeres zenei világ mélyen megérintett. Itt találkoztam először a somogyi szellemi kultúra még élő tolmácsolóival.
Megtisztelő, hogy táncosként 2010-ben meghívtak oktatónak is a szennai táborba. Néprajzi múzeumi gyakorlatomat szintén a szennai „skanzenben” töltöttem, Imrő Judittal ketten végeztük a múzeum revízióját.
Táncpedagógusként egy évet dolgoztam a szennai Zselic Művészeti Iskola kötelékében a 2008/2009.-es, sok új ismeretre tettem szert a somogyi kollégák segítőkészségének köszönhetően. Itt elsősorban Horváh Tibor és Zóka Éva táncpedagógusok nevét kell kiemelem.
2010-ben kapta felkérést a Dakovo melletti Ivanovci községből magyar táncegyüttesük munkájának szakmai segítésére. Szívet szorító érzés angolul tartani néptánc próbát magyar embereknek, akik mindössze 100 km-re laknak a kapunktól. 2013-ban átadtam a táncegyüttes vezetését, de igyekszem munkájukat és szakmai felemelkedésüket továbbra is segíteni.
2011 januárja óta vagyok a Pécsi Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziuma és Kollégiumának biológia és néptánc tanára, emellett továbbra is tartok órákat a művészeti iskolában. Mint biológia tanár is igyekszem a néprajzi értékeinkre felhívni diákjaim figyelmét, illetve néptáncórákon túl is igyekszek részt venni a gimnázium táncegyüttesének életében.
2012 óta szervezem a pécsi magyar táncházat és gyermekjátszót, mely hosszú szünet után éledt újra a VOKE Vasutas Művelődési Ház falai között.

 

CSISZÁR ISTVÁN

Népzenetanár, Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola
Tanulmányok: ének-zene, népzene (Nyíregyházi Főiskola)
DÖK Veszprém és Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola Miskolc egykori tanulója
Lakhely: Miskolc
Születési hely: Veszprém

 

DOZSNYÁKNÉ HOLLÓ EMESE

Dozsnyákné Holló Emese vagyok, néptánc pedagógus. Több, mint húsz éve foglalkozom azzal, hogy megszerettessem a néptáncot a gyermekekkel. Hiszem és tudom, hogy ennek a műfajnak a személyiségformáló ereje olyan gazdagságot ad a gyermekeknek, mely egész életüket meghatározza és befolyásolja.

 

SZELE KIS KINGA

Népi kézműves oktató vagyok. Fazekasokat és kéziszövőket tanítok szakképző iskolában.
A Mente egyesület tagjaként kezdetektől részt veszek a “Dunán innen, Tiszán túl” tehetségkutató előkészítésében és lebonyolításában. Fontosnak tartom a gyermekek hagyományőrző tevékenységekkel való megismertetését.
Hiszem, hogy ezen tevékenységek során személyiségük, értékrendjük jó irányba fejlődik, jellemük megszilárdul.
Iskolánkban az élményszerű drámajátékokat, megemlékezéseket, rendhagyó történelemórákat is rendezem.

 

Kategória: Egyéb
Címkék: , , ,