Versenykiírás 2022

XI. Dunán innen Tiszán túl tehetségkutató versenykiírás 2022

„XI. Dunán innen Tiszán túl” címmel Kárpát-medencei gyermek- és ifjúsági versenyt hirdet a Borsodi Magyar Közösségek Szövetsége Mente Egyesület, melynek célja a tehetségek felkarolása mellett az is, hogy a művészet és a magyarság értékeit népszerűsítse a fiatalok körében.

A verseny középpontjában a népi műfajok állnak. Négy kategóriában:

  • népmese,
  • népzene,
  • népdal,
  • néptánc

Két korcsoportban lehet jelentkezni:
I. korcsoport: 6-tól – 12 évig.
II. korcsoport: 13-tól – 18 évig.

A vegyes korosztályú csoportok a létszám aránya szerint lesznek besorolva I. vagy II. korcsoportba.

A szervezők célja, hogy a vetélkedő révén a felnövekvő gyermekek minél szélesebb körben ismerjék meg a magyar népköltészet, népzene és néptánc csodálatos világát, s egy életre kötelezzék el magukat a magyarság értékei mellett.

A verseny több helyszínen zajló fordulóit áprilistól májusig szervezi meg a Borsodi Magyar Közösségek Szövetsége Mente Egyesület. Ezekről kategóriánként egy-egy versenyző juthat tovább a döntőbe.

Néptánc

Néptánc kategóriában egyéni, páros és csoportos formációban lehet indulni. A versenyzők fordulónként egy-egy előadással jelentkezhetnek, egyéni és páros tánc esetén legfeljebb 4 perc, csoportok esetén legfeljebb 6 perc időtartamban. Az előadások elbírálása során kiemelt szempontnak számít a kiválasztott táncok és motívumaik esztétikai értéke és eredeti előadásmódja, valamint az előadók egyéni, művészi kisugárzása. A táncokat egy felkért zenekar fogja kísérni, ehhez kérjük, a jelentkezéssel egy időben a koreográfiák hanganyagát szíveskedjenek elküldeni.

Népzene

Ebben a kategóriában legfeljebb héttagú csoportok indulhatnak. A versenyző zenészek, zenekarok, hangszeres együttesek fordulónként egy-egy előadással jelentkezhetnek, legfeljebb 5 perc időtartamban. Az előadás során csak saját, népi hangszer használható (tehát pl. blockflöte nem). Az egyéni vonósok, pengetősök és fúvósok külön-külön kerülnek értékelésre. Az elbírálás során kiemelt szempontnak számít a dallamválogatás zeneesztétikai értéke, a csoporton belüli együttműködés kidolgozottsága, a bemutatott zene eredeti előadásmódja, illetve az előadók művészi kisugárzása. Egyéni kategóriában induló hegedűsök esetén lehetőség van brácsa kíséret biztosítására (saját tanára vagy a zsűri egyik tagja).

Népdal

Népdal kategóriában egyszemélyes és csoportos műsorszámokkal lehet jelentkezni. A versenyzők egy korcsoportonként egy szabadon választott Kárpát-medencei népdallal szerepelhetnek, itt a népdal tájegység megjelölésével. Erre összesen négy és fél perc áll rendelkezésükre, ez alatt kell előadni a szabadon választott dalokat . Az elbírálás során kiemelt szempontnak számít a dallamválogatás zeneesztétikai értéke, a bemutatott népdalok eredeti előadásmódja, illetve az előadó egyéni, művészi kisugárzása.

Népmese

Ebben a kategóriában nevezni lehet a magyar népmese kincsből merített eredeti népmesével, fordulónként egy-egy mesével, legfeljebb 5 perc időtartamban. Egyéni és csoportos nevezéseket is elfogadunk. Értékelési szempont a népmese folyamatos előadása; az előadó(k) beszédkészsége, előadásmódja; a szöveg érthetősége, megfelelő hangsúlyozás; az előadó(k) kapcsolata a mesével és a közönséggel; színpadi megjelenés.
A zsűri javaslata, hogy a gyermekek a „saját nyelvükön” meséljenek, ne próbáljanak más dialektusban mesélni (vagy olyan mesét, amit nem éreznek magukénak). A felkészülésben a hazai folklór gyűjtemények mellett (ezek megtalálhatók pl. a Hagyományok Háza könyvtárában) sokat segíthetnek az interneten megtalálható, élő mesemondókról, élőszavas mesélésről készült videók.

Helyszínek:

  • Tokaj (Borsod-Abaúj-Zemplén megye),
  • Visznek (Heves, Jász-Nagykun megyék)
  • Horgos (Délvidék)
  • Oroszhegy (Székelyföld – Erdély),

Jelentkezési határidő a borsod megyei előválogatóra: 2022. április 30-ig.

Tisztelt Résztvevők, aki igényelne zenei kíséretet a központi zenekartól, az a lejátszandó népzenei anyag csatolásával (kotta, hang-, vagy videó felvétel, hangnem és tempó) az igényét mielőbb, de legkésőbb 2022.04.25-ig az alábbi címre megküldeni szíveskedjen: dozsnyak.peter@gmail.com

Egy tanuló több versenyágban is nevezhet.

Borsod megyei előválogató: 2022. május 7 szombat, 10 óra, Tokaj Paulay Ede Színház, Tokaj Serház u. 55.

Kárpát-medencei döntő: szervezés alatt

A versenyre a tanulót az adott régió partner-szervező, illetve Oktatási Intézmény nevezi, de egyéni nevezéseket is elfogadunk.

A döntő nyerteseinek jutalma könyvek, CD-k, és még sok értékes nyeremény. A Miskolci Kulturális Központ különdíjként felajánlotta, hogy a győztesek felléphetnek számos miskolci népművészeti és hagyományéltető nagy rendezvényen. A döntő részvevői a tavalyihoz hasonlóan a Miskolc Tapolcai Barlangfürdőben pihenhetik ki a verseny izgalmait.

A versenykiírás megtekinthető és nevezési lap kitölthető az alábbi hivatkozáson:

Jelentkezés 2022

Pályázatokkal kapcsolatos további információ:
tehetsegkutato@magyarkozossegek.org

Honlap: www.magyarkozossegek.org tehetsegkutato.magyarkozossegek.org

A tehetségkutató verseny fővédnöke: Sebestyén Márta

Szervező:
Borsodi Magyar Közösségek Szövetsége Mente Egyesület

Kedves Nevezők!

A Dunán innen Tiszán Túl tehetségkutatóval párhuzamosan megrendezzük az

„Élő múltunk” című képgaléria

Arra szeretnélek kérni Benneteket, hogy a nevezésetekkel együtt küldjetek a településetekre jellemző, helyi népművészeti alkotásról képeket, rövid ismertetővel együtt (hímzés, kerámia, faragás, baba, használati tárgy, ….)

Kérünk még egy fotót A5-ös méretben a településetek templomáról, (ha több is van, akkor a legjellemzőbbet) és egy oldalon mutassátok be a település és vagy a templom történetét. Nagy segítség lenne számomra, ha az anyagokat elektronikus formában is elküldenétek a címemre.

Ezekkel az a szándékunk, hogy az országos döntőre és a gálára egy nagy kiállítást készítünk. A kiállításon azok is megmutathatják magukat, akik netán nem jutottak be a döntőkbe. Ha egy településről többen is jelentkeztek, akkor természetesen csak egy tárgyat és fotót kell küldeni.

A kiállítás, később bejárhatná a Kárpát-medencét, mint vándorkiállítás.

A kiállításon való részvétel nem kötelező, és nem feltétele a tehetségkutatón való indulásnak, vagyis nem kötelező.

A kiállítás szervezője: Nagy Béla
Tel: 30-773-87-55
e-mail: belatard@gmail.com
Postacím: 3416 Tard, Petőfi S. út 17.

Együttműködéseteket előre is köszönöm: Nagy Béla

 

A programváltoztatás jogát fenntartjuk!

Miskolc, 2022. március 16.